App review: We’re Working Out!

Bram van Aken Calisthenics blog 0 Comments

Een tijd geleden schreef ik al een blogpost over Al Kavadlo, één van ’s werelds meest toonaangevende experts in calisthenics en bodyweight training, een tijdje later gevolgd door een artikel met daarin een uitgebreide review van de app Madbarz. Vandaag is het tijd voor een combinatie van beide onderwerpen!

Eerder deze week heeft Al Kavadlo namelijk via zijn Facebook-pagina laten weten dat de officiële app – We’re Working Out! with Al Kavadlo – is vernieuwd, verbeterd, èn eindelijk beschikbaar is gesteld voor zowel de iPhone (iOS) als Android smartphones. Volgens iTunes door de early adopters veelbelovend gewaardeerd met de maximale 5 sterren, dus hebben we maar meteen de proef op de som genomen en zijn vandaag met smartphone op zak naar het calisthenics park geweest. In deze post alle ins- en outs van de nieuwe app!

Smartphone? Een app? Calisthenics gaat toch juist over trainen met zo min mogelijk attributen?! Zeker, maar voor iemand die net begint met calisthenics is het fijn om een overzicht te hebben van mogelijke oefeningen, een bepaalde structuur aan te houden of een trainingsschema te volgen. Bovendien kan het ook motiverend werken om met een app aan de slag te gaan, als de spreekwoordelijke stok achter de deur. En tot slot.. calisthenics moet vooral leuk zijn! Met een app voeg je ook een fun factor toe aan je training!

Eerste indruk

Haha! Leuk vormgegeven app! Je wordt in het hoofdscherm verwelkomd door een animatie van Al Kavadlo die een pull-up uitvoert en je tegelijkertijd begroet met het welbekende ‘hey, hey, hey’ die we kennen uit de populaire Youtube-reeks ‘Ask Al’, waarin hij vragen van zijn volgers beantwoordt. In het beginscherm van de app bevindt zich een simpel menu waarin je kunt kiezen voor ‘Work Out Now!’ voor hele workouts of voor ‘Exercises’ wanneer je uitleg van specifieke oefeningen zoekt.

Al_kav_app_1

Workouts

Wanneer je ‘Work Out Now!’ selecteert kom je in het overzicht van verschillende categorieën, waarin je onder meer kunt kiezen voor Warm-ups (Al Kavadlo hecht heel veel waarde aan een goede warming up om blessures te voorkomen), Zero Equipment (oefeningen waarbij je ècht alleen gebruik maakt van je eigen lichaam), 5×5 workouts, 100 rep workouts en een heuse Human Flag Training als bonus. Je kunt er ook voor kiezen om de oefeningen afzonderlijk op te zoeken, de app heeft een behoorlijk aanbod aan oefeningen. Kies je bijvoorbeeld voor de categorie ‘Push-ups’, vind je alleen al 8 verschillende push-up oefeningen, van beginner tot gevorderd. Ook je abs kun je voldoende aanspreken, met 7 behoorlijk pittige buikspieroefeningen! Verder vind je een aparte categorie voor Dynamic Stretches – naast de warming-up is ook het rekken en strekken een veelvoorkomend onderwerp bij Al – met daarin een zevental oefeningen die zullen bijdragen aan lenigheid en bewegelijkheid (en het voorkomen van blessures!). Juist het stretchen wordt door veel sporters vaak onderschat en daarmee vergeten, terwijl je hier juist veel resultaat mee kunt boeken (range of motion!). Misschien zijn deze rek- en strek oefeningen dan net het duwtje in de rug om daar serieus mee aan de slag te gaan en het voortaan mee te nemen in je training.

IMG_9479 IMG_9490 IMG_9480

Betaalde content

Alhoewel de app behoorlijk wat oefeningen en schema’s bevat, is slechts een klein deel gratis. De app is gratis te downloaden uit de app-store, maar al snel kom je erachter dat veel content pas beschikbaar komt wanneer je daarvoor betaalt. Oefeningen en workouts met een sterretje erachter zijn alleen beschikbaar in de betaalde versie. Je kunt er voor kiezen om een abonnement af te sluiten voor €0,99 per maand, of, voor eenmalig €6,99 krijg je toegang tot alle content, ook als daar in te toekomst nieuwe content aan toe wordt gevoegd.

         IMG_9490IMG_9491image1

Conclusie

Voor iemand die begint met calisthenics is de app zeker de moeite waard. Er staan behoorlijk wat oefeningen in die ook op een duidelijke manier worden uitgelegd. Je kunt er een prima training mee samenstellen. Je kunt er ook voor kiezen om een vooraf opgestelde trainingsroutine te volgen. Een groot nadeel is dat het merendeel van de oefeningen en workouts niet beschikbaar zijn in de gratis versie, die content moet je kopen.

– Pluspunten: mooie vormgeving, behoorlijk aanbod oefeningen, grappig
– Minpunten: betaalde content

De omschrijving in de appstore is erg doeltreffend: “Want a fun, challenging, full-body workout that you can do anywhere? Al Kavadlo has you covered!” En dat is precies waar de nieuwe app van Al Kavadlo voor staat, niets meer, niets minder. Een calisthenics workout met een knipoog, die vooral wat humor toevoegt aan je training. En dan is €6,99 misschien toch wel een beetje teveel gevraagd. Ik ben benieuwd of jullie er net zo over denken.

Bram van Aken
Bram van Aken

Mijn naam is Bram van Aken, 28 jaar, geboren in Rotterdam. Ik ben verslaafd aan endorfine (je weet wel, dat stofje dat vrijkomt als je aan het sporten bent), spierpijn vind ik fijn en ik fiets op een fixie zonder remmen! Ik hou van een sportieve uitdaging, de marathon van Rotterdam, De Friese Elfsteden rijwieltocht èn de Roparun kan ik inmiddels afvinken. Ik voetbal in het eerste elftal van de plaatselijke voetbalvereniging Hellevoetsluis en ben daarnaast druk in de weer met mijn nieuwste hobby: calisthenics! Ik zal regelmatig nieuwe blogs schrijven voor Calisthenics Nederland. See you around! B.


App review: We’re Working Out!
5 (100%) 1 vote

Deel dit artikel

Geef een reactie