De toekomst begint vandaag,
En jij bent daar onderdeel van!
Calisthenics, altijd, overal, voor iedereen.
Een sportklimaat voor elk niveau.
Samen leggen we de lat hoger.

Wat is Calisthenics?

Het Engelse woord “calisthenics” is afgeleid van twee Griekse woorden: “Kalos”, wat “mooi” betekent, en “Stenos”, wat “kracht” betekent. In het Nederlands betekent het dus letterlijk “Mooie kracht”. Het is ontstaan in het oude Griekenland als training voor de soldaten.

Calisthenics is uitgegroeid tot een verzamelnaam voor alle oefeningen die worden uitgevoerd met het eigen lichaamsgewicht of in combinatie met minimale apparatuur. Een pure vorm van training met je eigen lichaamsgewicht, waarmee je jouw kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en flexibiliteit tegelijk traint. De ideale mix om een sterk en atletisch lichaam op te bouwen.

Geen gewicht nodig om beresterk te worden!

Calisthenics oefeningen kunnen heel eenvoudig zijn, maar er ook zeker heel indrukwekkend uitzien. Typische oefeningen zijn dan ook pullups, chin-ups, muscle-ups, pushups, dips, maar ook beenoefeningen zoals squats en lunges. Omdat calisthenics een manier van trainen is waarbij enkel het lichaamsgewicht als weerstand wordt gebruikt, betekend dit dat de kans op blessures aanzienlijk kleiner is dan bij het ”gewone” fitness. Geen halters en gewichten zijn dus nodig om beresterk te worden! Je trekt, duwt en draagt je eigen lichaam op weg naar complete lichaamsbeheersing.

Dus als jij weleens crunches, push-ups, burpees en dergelijke hebt gedaan, dan heb jij ervaring met calisthenics!

Altijd, overal en voor iedereen

Iedereen kan op zijn of haar manier calisthenics beoefenen en de moeilijkheidsgraad bepaal je zelf. Je kunt eindeloos variëren in je training en het zo uitdagend maken als jij zelf wilt. Niet zo gek dat calisthenics een snelgroeiende sport in Nederland is, want met deze trainingsvorm kun je altijd en overal bouwen aan een sterk en atletisch lichaam. De vrijheid om zelf te bepalen waar je wilt sporten (thuis, buiten, sportschool, park, hotel, werk etc.) en wanneer jij dat wilt! Wie wil dat nou niet?

De basis voor iedere sport!

Het eigen lichaam vormt de basis in waartoe wij instaat zijn en calisthenics zorgt voor een goede manier om een sterke basis te leggen voor elke sport. Je wilt natuurlijk ook functionele kracht met betere coördinatie. Dankzij calisthenics verbeter je de motoriek van je hele lichaam, dat een belangrijke voorwaarde is om sportief goed te presteren. Daarmee is calisthenics echt een meerwaarde voor elke sport en een gemakkelijke manier om fit te blijven! Twijfel dus niet, maar give it a try!

Waarom Calisthenics?

✓ Je kunt het altijd en overal beoefenen
✓ Het risico op blessures is klein
✓ Geschikt voor alle leeftijden
✓ Je kunt op elk niveau beginnen
✓ De basis voor iedere sport!

Wist je dat?

Calisthenics is een mix van yoga, gymnastiek
en acrobatiek. De perfecte mengeling tussen kracht en lenigheid. Uitdagend om te doen, mooi om te zien.
Freerunning, obstacle- en survivalruns, boulderen/klimmen, paaldansen, turnen, breakdance etc. zijn uitingen van sporten o.b.v. eigen lichaam en zodoende zie je altijd #calisthenics erbij staan op social media.
Calisthenics kent verschillende disciplines waarin wedstrijden worden gehouden, namelijk; Freestyle, Reps, Max 1 Reps, Static, Weighted, Routines (Strength/Endurance)
Nederland is wereldkampioen 2016 en 2019 (Melanie Driessen) en 3e van de wereld 2018 (Dineke Minten) in de discipline Freestyle.
In Nederland vinden er allerlei (inter)nationale calisthenics wedstrijden plaats.
Het Nederlands Elftal, Arie Boomsma, Mark Tuitert, Yuri van Gelder zijn laaiend enthousiast.

Opleiding

De sport groeit en we merken op dat er een enorme interesse is voor een calisthenics opleiding. Tot dusver bestaat er nog geen erkende opleiding. De Bond staat als expertisecentrum open voor opleidingsinstituten om een professionele opleiding op te zetten dat voldoet aan de hoge eisen van de bond. Bent u van plan om een erkende calisthenics opleiding op te zetten? Neem dan contact met ons op!
Om als sporter in aanmerking te komen voor een Bondsstatus moeten er doorgaans bepaalde criteria en prestatienormen worden voldaan. Klik hier om te bekijken aan welke vereisten voldaan dient te worden

Nederlandse Calisthenics Bond; Voor iedereen, door iedereen!

De Nederlandse Calisthenicsbond is er voor en door iedereen om één community te vormen waar iedereen beter van wordt. Zowel online als in de fysieke wereld een open netwerkorganisatie, waar iedereen terecht kan die iets met calisthenics wil en alles wat daarbij hoort. De bond is continue bezig om de sport te stimuleren, verder te ontwikkelen en te integreren in de Nederlandse (sport)samenleving. We opereren als onafhankelijke en zelfstandige sportbond om de belangen voor de sport(ers) te behartigen.

Unieke oplossing; sportbond en online community platform ineen

Calisthenics is een sport dat overal beoefend kan worden (thuis, park, gym), waardoor de sport ook geen verenigingen, vaste accommodaties of sportstructuur kent. Zodoende dat de bond via een online platform wilt opereren om alle calisthenics sporters en sportgeïnteresseerden in Nederland te verenigen. Op deze wijze bepalen de sporters zelf waar en wanneer ze willen sporten en of ze aan een wedstrijd deelnemen, maar kan iedereen lid worden van de bond om zijn stem te laten horen. Juist omdat het een jonge sport is, willen we de eilandjes van kennis die er binnen onze sport community aanwezig is met elkaar verbinden om samen de sport naar een hoger niveau te tillen. Kortom; een unieke combinatie van een moderne federatie voor de sport en een online community platform ineen!

Fase 1. Ontwikkelen online platform (hier zijn we)

Een calisthenics sporter meldt zich aan op het online platform waarmee hij of zij automatisch lid is van de bond. Het platform zal ook via een App bereikbaar zijn, waarmee je toegang krijgt tot informatie, ziet waar je kunt trainen, wanneer er wedstrijden zijn etc. Met het uniek wedstrijdnummer van de bond kun je deelnemen aan officiële wedstrijden voor de ranking van Nederland (waar de bond jureert). Samen met de community en partners willen we een dynamisch platform ontwikkelen waar je nieuwe en bestaande kennis en informatie over de sport calisthenics kunt vinden.

Wij zijn opzoek naar sponsors!

Als bond zijn we continue op zoek naar mogelijkheden om de sport te stimuleren en de komende jaren verder te ontwikkelen. Vandaar dat wij kijken naar mogelijkheden, samenwerkingen tbv de sport(ers) en willen wij onze partners in de gelegenheid stellen om zich te profileren in de calisthenics sportwereld. Ziet u mogelijkheden in de sport(bond) van de toekomst? Neem dan contact met ons op!

Missie

Wij hebben de missie om de Nederlandse samenleving te laten ervaren hoe eenvoudig en leuk sporten kan zijn, door mensen te inspireren, motiveren en stimuleren om beweging en sport in de vaste dagelijkse routine te verwerken. Dit doen we door een sportklimaat te creëren waarin calisthenics altijd, overal en door iedereen beoefend kan beoefenen, waarbij de veiligheid altijd wordt gewaarborgd. Tevens is er een landelijke competitie en kan Nederland op internationaal niveau blijvend meestrijden in de top van de wereld.

Visie

Onze Visie is dat Calisthenics een vast onderdeel wordt binnen de dagelijkse routine van de samenleving, om gezondheid, voldoende beweging en sport prestaties te zien verbeteren op elk niveau ! Door zijn laagdrempeligheid en veelzijdigheid is calisthenics geschikt voor iedereen.

/-

Bestuur     

Voorzitter VACATURE    
Penningmeester Vincent Verhoef 0634732334 penningmeester@nlcb.nl
  VACATURE    

Help mee en draag bij aan de ontwikkeling van calisthenics!

Zie jij mogelijkheden in de sport? Wil je onze plannen ondersteunen? Heb je ideeën? Meld je dan aan en wie weet kom jij ons team versterken.

Interesse in deze sport? Wij zijn op zoek naar sponsors!

De sport is snel, dynamisch en gaaf om te doen, maar het is ook erg gaaf om naar te kijken! Daarmee is calisthenics een opvallende sport en biedt het volop kansen om uw bedrijf hieraan te verbinden. Als bond zijn we continue op zoek naar mogelijkheden om de sport te stimuleren en de komende jaren verder te ontwikkelen. Vandaar dat wij kijken naar mogelijkheden, samenwerkingen tbv de sport(ers) en willen wij onze partners in de gelegenheid stellen om zich te profileren in de calisthenics sportwereld.

Ziet u mogelijkheden in de sport(bond) van de toekomst of wilt u meer weten over onze plannen?  Neem dan contact met ons op door onderstaand formulier on te vullen en we nemen zsm contact met u op!

/-

    Draag bij aan de ontwikkeling van de sport!

    Super tof dat je interesse hebt om de bond te ondersteunen. Samen kunnen we veel meer halen uit de sport! De sport is nog nieuw en als bond willen wij calisthenics landelijk op de kaart zetten en naar een nog hoger niveau tillen. Een prachtige sport met heel veel potentie, maar dat kunnen wij niet alleen.

    Zie jij mogelijkheden in de sport? Wil je onze plannen ondersteunen? Heb je ideeën? Meld je dan aan en wie weet kom jij ons team versterken.

    Stages

    Er zijn stages mogelijk op zowel hbo- als wo-niveau.

    U kunt ons ook bereiken voor

    • Demonstraties
    • Workshops / clinics
    • Sport innovaties
    • Events
    • Reclame mogelijkheden
    • Sponsoring
    • Etc.

    Als u vragen heeft over de diverse mogelijkheden of andere ideeën wilt bespreken, dan maken we graag een afspraak met u.